Διονύσι

Διονύσι

Ο οικισμός είναι χτισμένος στους βόρειους πρόποδες των Αστερουσίων, σε υψόμετρο 250 μ.

Η τοπική κοινότητα Διονυσίου απαρτίζεται και από το χωριό Παναγιά. Η Παναγιά αναφέρεται και με το όνομα Πετροπάναγα, λόγω του μικρού οικισμού Πετριά, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση δυτικά του. Η Παναγιά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 295μ.

Συνολικά, στην τοπική κοινότητα κατοικούν 360 άνθρωποι, με τους 221 να μένουν στην Παναγιά.

Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Διονύσι καθώς και η Παναγιά αναφέρονται, το 1583, στον Καστροφύλακα. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στο χωριό κατοικούσαν αποκλειστικά Τούρκοι.

Στην Παναγιά, στην θέση Πατέλα, βρέθηκαν αρκετά κομμάτια πήλινων ειδωλίων και ζωδίων των Μεσομινωικών χρόνων. Πιθανότατα, να προέρχονται από ιερό κορυφής. Επίσης βρέθηκαν ελληνικό ειδώλιο θεάς καθήμενης και πλήθος ελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Και τα δύο χωριά πήραν τα τοπωνύμια τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στους οικισμούς.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στο Διονύσι υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Διονυσίου, του Ευαγγελισμού και η διμάρτυρη εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης. Επίσης βρίσκουμε τα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Ζωοδόχου Πηγής. Το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην τοποθεσία Μεσόκαμπα, ανάμεσα στο πράσινο, και γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή του Πάσχα.

Στην Παναγιά βρίσκεται ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Επίσης, αξίζει να επισκεφτεί κανείς τα εξωκλήσια του χωριού, τα οποία είναι κτισμένα σε πανέμορφα φυσικά τοπία. Σχεδόν όλα γιορτάζονται από τους κατοίκους με πανηγύρια.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο Διονύσι γίνεται μεγάλο πανηγύρι την ημέρα της γιορτής του Αγίου Διονύσου, στις 3 Οκτωβρίου. Κόσμος από τα γύρω χωριά μαζεύεται και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι όπου τούς κερνούν κρασί ή ρακή και παραδοσιακούς μεζέδες.

-